Centrum för fotografi
Bjurholmsplan 26

Torsdag–fredag 12–18
Lördag–söndag 12–16

1 februari - 1 april

En del av utställningen bygger på en resa fotografen och hennes mor genomförde 2012 från Moskva i väst till Kolyma i öst. Tillsammans återser de moderns födelsestad och platser där båda hennes morföräldrar arbetade. Morfadern var placerad i arbetsläger och mormodern arbetade som prisad geolog för det statliga gruvbolaget. Utställningen är lika mycket en upptäckt av en historia för besökaren som för Xenia Nikolskaya själv som genom processen upptäckte en okänd del av sitt förflutna.

Efter Stalins död återvände familjen till Leningrad där morfadern byggde ett sommarhus som genom åren blev familjens samlingsplats. I gallerirummet finns huset representerat i verklig skala för att återskapa den plats som Nikolskayas sökande började på.

Program och aktiviteter

7 februari 18:00
Guidad visning av utställningen med Xenia Nikolskaya

10 mars 18:00
Samtal mellan Stefan Ingvarsson och Xenia Nikolskaya
Utifrån Nikolskayas utställning rör sig samtalet genom tid och rum med nedslag i huset som morfadern byggde, Gulag, Sibirien och andra platser.

Xenia Nikolskaya (1973) fick Svenska Fotobokspriset 2021 för The House My Grandfather Built. Hon har en MA från S:t Petersburgs institut för måleri, skulptur och arkitektur och en fil.dr från University of Sunderland. Nikolskaya har även studerat vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och har en kuratorexamen från S:t Petersburgs statliga universitet.

Stefan Ingvarsson är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier och tidigare kulturråd i Moskva. Innan det var han konstnärlig ledare för den internationella festivalen Stockholm Literature på Moderna Museet.

Samtalet är ett samarbete med Tempo dokumentärfestival.

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter