Vernissage, kl. 12–16.

Julia Kochetova
Lisa Bukreyeva
Roman Bordun
Sasha Kurmaz
Sergii Polezhaka
Vyacheslav Ratynskyi
Vladyslav Musiienko
Yana Kononova
Yana Sidash

“Marevo” av den Ukrainiska kompositören
Anna Korsun/
Ensemble Modern, framförd av Susanne Blumenthal

Centrum för fotografi, Bjurholmsplan 26

Utställningen “Invasion” visar nio ukrainska fotografer som dokumenterar den ryska invasionen av hemlandet sedan februari 2022. Fotografierna fokuserar främst på konsekvenserna av militär aggression och människors vardag under kriget. De visuella bilderna varierar i genre från reportagefotografi till konstnärliga tolkningar av händelser med dokumentärfotografiet som nyckelmedium.

Installationen arrangeras av Ukrainian Warchive i samarbete med Centrum för fotografi och cureras av Emine Ziyatdinova. Ukrainian Warchive är ett digitalt arkiv med målet att bevara dokumentärt material från den ryska invasionen och ge stöd till ukrainska fotografer som dokumenterar händelserna i sitt hemland. Ukrainian Warchive stöds av Svenska institutet och Hasselblad Stiftelsen.

Program

Lördag 18 februari, kl 13:00.

Introduktion av verksamhetschef Kristyna Müller och vernissagesamtal med curator Emine Ziyatdinova. 

Fredag 24 februari, kl 18:30 – 20:00.
På årsdagen av invasionen hålls ett samtal på Centrum för fotografi under rubriken Ett år av krig – Kulturens roll i konflikt. Medverkande är Evgeniy Safonov (Ukrainian Warchive), Stefan Ingvarsson (Centrum för Östeuropastudier) och Åsa Lundmark (Svenska Institutet).
Samtalet modereras av verksamhetschef Kristyna Müller. 

Söndag 12 mars, kl 13:00 – 15:00.
Ett samtal mellan curator Emine Ziyatdinova och ukrainska fotografer kommer äga rum via Zoom. Samtalet är en del av Tempo Dokumentärfestival.

För mer information om Ukrainian Warchive:

https://www.warchive.com.ua/en/about-en

Fotografi: Julia Kochetova

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter