Centrum för fotografi
Bjurholmsplan 26

Torsdag–fredag 12–18
Lördag–söndag 12–16

19 mars – 10 april

Många av böckerna är självpublicerade och utgivna på mindre förlag medan andra har publicerats på såväl svenska som internationella förlag. I flera fall intar fotoboken en politisk ståndpunkt som försvarar utbildning, ansvar, ekologi, mångfald eller social rättvisa. 

De fem nominerade till årets pris är Erik Berglin, The Bird Project 2006–2017, Monika Macdonald, Hulls, Mårten Lange, Ghost Witness, Kent Klich, A Tree Called Home, Karl-Johan Stigmark, Åtta Pappershändelser. De nominerade berättar alla om sina projekt i varsin film som går att se i galleriet. 

Årets vinnare av Svenska Fotobokspriset är Erik Berglin med The Bird Project 2006–2017.

Svenska Fotobokspriset har delats ut av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund sedan 1996. 

______________

Program och aktiviteter

23 mars 15–17
30 mars 15–17
6 april 15–17
Fotobokscafé under tre onsdagar
Passa på att träffa och samtala med andra som är intresserade av fotoböcker som medium. På Centrum för fotografi pågår utställningen Svenska Fotobokspriset 2022 och utifrån de böcker som visas välkomnas deltagarna in i ett samtal om böckers materialitet, sekvensering, text och form.  
Svante Larsson, konstnär och fotograf som under många år undervisat som lektor vid Konstfack, håller i eftermiddagen.  Ingen föranmälan. 

2 april 14:00-15:00
En bok blir till – fotoboksutgivning ur olika perspektiv

Vilka för- och nackdelar finns det med att ge ut på ett stort förlag och på eget förlag? Hur distribueras böcker och hur samarbetar fotografen med formgivaren? Per Englund, Sandra Praun och Fredrik von Zweigbergk delar med sig av erfarenheter och olika typer av processer.

Utställningen med tillhörande program är ett samarbete med Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund.

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter