Centrum för fotografi
Bjurholmsplan 26

Torsdag–fredag 12–18
Lördag–söndag 12–16

8 maj - 13 juni

Platserna som Luleälven forsar igenom har bebotts av många och älvens namn kommer från lulesamiskans lulij som kan översättas “den som bor i öster”. Fotografierna i utställningen är tagna runt om de 15 kraftstationer som ligger utspridda längs älvdalen som byggdes mellan 1915 och 1977. Landskapet har förvandlats från att ha Europas mest dramatiska forsar och vattenfall till att bli ett stillsamt industrilandskap där vattenkraften som produceras räcker för att hela Sverige ska lysas upp, dygnet runt, året runt.

I fotografierna syns inga människor, endast naturen och kraftstationerna med deras infrastruktur. Genom den stilla dokumentationen och arkivmaterialet lyfts människans påverkan på naturen och de förändringar på biotoper, ekosystem och landskapet som utvecklingen har krävt. 

Mia Rogersdotter Gran (f. 1987 Luleå) är konstnär och arbetar med med fotografi, video och text. Hon är idag verksam i Umeå och Granö. Hon har en kandidat i konst från Konstfack (2015) och en master i fotografi från HDK-Valand (2021). Hon har bland annat ställt ut på; Luleå Konsthall, Härnösand Konsthall, Galleri Syster och Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotograf. 

2018 tilldelades Rogersdotter Gran Hasselbladstiftelsens stipendium i naturfotografi vilket möjliggjorde att projektet Ädno / Älven / The River kunde genomföras. 2020 gav hon ut den självpublicerade fotoboken med samma namn. 

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter