Matilde Søes Rasmussen

Vernissage, kl. 12–16.

Centrum för fotografi, Bjurholmsplan 26

Utställningen tar sin utgångspunkt i Rasmussens debutbok med fotografier och texter under samma namn, som publicerades av Disko Bay Books år 2021. Boken var nominerad till Photo-Text Book Award vid Les Rencontres D’Arles och fick ett varmt mottagande i bland annat British Journal of Photography och Vouge Italia. 

Unprofessional är en lekfull och förkrossande berättelse som tar sin startpunkt i en modellägenhet i ett kinesiskt höghus. Berättelsen rör sig mellan dokumentär och fiktion, performance och verkligt liv, där Rasmussen använder sin egen kropp för att undersöka hur modellvärldens strikta hierarkier påverkar hennes självbild och identitet.

Utställningen är en blandning av självporträtt tillsammans med stilleben, landskap och fotografier av modellvänner. Vi ser frukter som skärs på mitten, en naken rygg och modellen som sitter vilse i en studio iklädd grön päls och simfötter. Korta texter, nästan som dagboksanteckningar, bryter rytmen och avslöjar Rasmussens förstahandsupplevelser och reflektioner.

Rasmussens verk är performativa och dystert humoristiska, samtidigt som de kritiskt granskar frågor som rör sig kring kroppen och kroppens förhållande till att säljas.

Unprofessional är hennes första institutionella separatutställning.

Matilde Søes Rasmussen (*1990, Alling, DK) är en dansk-svensk konstnär och författare vars praktik rör sig fritt mellan text, fotografi och film. Hon har en BFA i Fine Art Photography från HDK-Valand i Göteborg, har studerat vid Fatamorgana i Köpenhamn och deltagit i The International Writers Workshop i Hongkong. Hennes verk har visats internationellt, senast på Kunsthal Aarhus (DK), Landskrona Foto (SE) och AS/EM Leipzig (DE), och hon har deltagit i flera internationella residens.Fotografi: Matilde Søes Rasmussen

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter