Centrum för fotografi
Bjurholmsplan 26

Dygnet runt

25 aug – 20 sep

“I garaget till mitt barndomshem ligger en flagnad plastpåse med bordtennisrack och ett söndersmulat nät. Det är ett grupporträtt på ett sätt, där varje rack blir en karaktär. Mina bröder och jag springer runt bordet med min pappa. Föremålen triggar mig att göra någonting av dem, något annat än ett fotografi.

Jag bestämmer mig för att gjuta in dem i en epoxiliknande plast som jag arbetat med tidigare. Bordtennis racken vill flyta upp till ytan, jag lägger metallhållarna till nätet ovanpå men kompositionen trilskas. Blandningen ska gjutas i tunna lager men jag vill se vad som händer om allt gjuts i ett stycke, trots härdning som genererar kraftig värme och hotar att krackelera plasten. Det saknas epoxi för att kunna täcka allt, jag använder mig av en utgången blandning som gör det lite gulare. 

Plötsligt är allt försvunnet under den gula ytan i det vattenfyllda märgelhålet ute på åkern där jag bodde som liten. Det fanns ögon bland pilträden som böjde sig ned över den förgiftade gölen. En gammal bil stod halvvägs ned i vattnet, det låg blöjor i vattenkanten och rostiga tunnor med dödskallar på. Där lekte vi ibland och fiskade kräftor på natten med ficklampa. De var alldeles mjuka i skalet och tycktes muterade. Det gula vattnet och ett övergivet hus i närheten med en död råtta i fönstret var det närmsta jag kom upplevelsen av skräck på den tiden.”
– Martin Magntorn

Martin Magntorn (f.1970) är utbildad i fotografi vid Akademin Valand i Göteborg. Han har sin bas i Malmö. I hans arbeten samsas ofta fotografi, skulptur, text och arkivmaterial. Tematiken kretsar kring identitet, förskjutningar och förställning. Hans arbete har visats i både grupp- och soloutställningar i Sverige och internationellt. 

Program och aktiviteter

25 augusti 17
Digital vernissage, Martin Magntorn och Pelle Kronestedt, verksamhetschef på Centrum för fotografi, samtalar om verket via vår Instagram.

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter