Fotograf: Alena Grom

onsdagar kl 14-18
lördag & söndag kl 11-15

Rådhuset
Bogesundsgatan 25, 523 30 Ulricehamn.

Lördagen den 28 oktober öppnar utställningen Under Attack med Ukrainian Warchive på rådhuset i Ulricehamn. I utställningen förmedlar en bred grupp ukrainska fotografer och konstnärer krigets djupgående inverkan på sitt land och dess folk sedan den ryska invasionen i februari 2022. 

När Ukraina brottas med konsekvenserna av rysk militär aggression har dessa fotografer tagit på sig att dokumentera inte bara förödelsen utan också solidariteten, motståndskraften och hoppet som lyser under de mörkaste timmarna. Varje bild berättar en historia om hur fotograferna och medmänniskorna upplever den pågående konflikten. 

Dessa konstnärliga praktiker visar både beskrivande och känsloladdade bilder som ger en ny dimension till mediebevakningen av kriget och öppnar upp till ett djupare samtal om hur Ukraina påverkas av militärt våld. 

Medverkande fotografer: Yana Kononova, Alena Grom, Sergii Polezhaka, Sasha Kurmaz, Alexander Glyadyelov Viacheslav Ratynskyi, Lisa Bukreyeva, Roman Pashkovskiy, Julia Kochetova, Vladyslav Musiienko och Roman Bordun.

Ukrainian Warchive är ett digitalt arkiv som stöds av både Svenska Institutet och Hasselbladstiftelsen. Målet är att bevara dokumentärt material från den ryska invasionen och ge stöd till ukrainska fotografer som dokumenterar händelserna i landet.

Utställningen är en del av GIBCA Extended och ett samarbete med Kultur och Fritid Ulricehamn, Ulricehamns konstförening, med stöd av Ulricehamns Sparbank / Sparbanksfonden Ulrica.

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter