Frida Braide

Till skillnad från naturen växer dock inte betong. Istället är dess främsta egenskap att härda och sedan brytas ned så långsamt att den kommer att överleva den mänskliga civilisationen.

När Braide letade efter havet upptäckte hon att New York City kommer att ligga under vatten om mindre än hundra år. Denna urbana fästning som inkapslar mänskligheten och håller naturen i schack kommer att bevaras för evigt. Staden döljer det förflutna, det vi vill glömma och det som inte hör hemma. Den fungerar som grunden för modernt liv, döljer tiden och tämjer naturen. De betongkonstruktioner som staden är uppbyggd av kommer att bestå, då de kan stå emot naturens krafter i årtionden. Naturen kommer till slut att spräcka ytan, och människan kommer att göra det vi gör bäst; täcka över den med mer betong. Även under vatten kommer städer som New York City att bestå.

Frida Braide är fotograf, filosof och författare baserad i Brooklyn, NY, U.S.A. Hon har en BFA från Akademin Valand och en MFA från Parsons School of Design. I hennes praktik utforskar hon det urbana landskapet, arkitektoniska strukturer och tillfälliga skulpturer. Braides projekt är ofta inspirerade av hennes studier inom språkfilosofi.
Braides projekt har visats på Landskrona fotofestival, Islands fotofestival och den internationella fotofestivalen i Pingyao i Kina. Braides första roman, Kråkkungen, publicerades vintern 2022 och hennes första poesisamling, Short Stories, publicerades 2024.

Vernissagesamtal sänds live på Centrum för fotografis instagram kl. 14.00 fredag den 12 april.

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter