Fotografi: Caitlin Littlewood

Här möter vi monument som the big pineapple, the big lobster, the big koala, m.fl.  De har ofta tillkommit genom privata initiativ och insamlingar för att hylla det lokala näringslivet. Genom att avbilda sig själv framför dessa monument ger konstnären betraktaren en uppfattning om landmärkenas verkliga skala, samtidigt som hon återskapar vardagliga turistbilder. Istället för att bli fotograferad av en närstående reser Littlewood till dessa platser ensam och blir därmed både subjekt och fotograf.

Serien består av flera av Australiens ikoniska big things, samt andra monument i Sverige och i Norge. Projektet började 2022, under konstnärens första hemresa till Australien efter pandemin.  I projektet utforskar hon teman som australiensisk ikonografi och kitschig Australiana. De stora monumenten påminner om barndomens bilsemestrar med familjen och är något som Littlewood anser utgör en väsentlig del av den australiensiska identiteten.

Caitlin E. Littlewood (f. 1989) är bildkonstnär och verksam i Göteborg. Hon arbetar främst med fotografi som verktyg för att undersöka historier från vårt kollektiva förflutna. Littlewood använder sig av arkivbilder och blandar detta med sina egna fotografier för att skapa skärningspunkter mellan historiska händelser och nutiden. Hon använder sig av analoga processer, digitala medier och installation i utställnings- och publikationsformat för att sätta berättelserna i nya sammanhang.

Vernissagesamtal sänds live på Centrum för fotografis instagram kl. 13 fredag den 15 mars och kommer att hållas på engelska.

Läs mer om våra utställningslokaler

Programpunkter