Fotograf: Erich Hörtnagl

16:30 - 19:00

17 maj kl 16.30 - 19.00
Samtal med Martin Severinson kl 17.30

17 maj - 26 maj

Projektrum Hjärne
Fågelsångsgatan 10 Helsingborg

Under kontorstider och enligt överenskommelse
Kontakt: carinhjarne@gmail.com

Erich Hörtnagl – to be a man

Erich Hörtnagl är född 1950 i Österrike och utbildad på Akademie für angewandte Kunst i Wien och på filmskolan Centro Sperimentale di Cinematografia i Rom. Han bor sedan 1979 i Sverige och arbetar som teater- och filmregissör och filmproducent med hela Europa som arbetsfält. För sitt filmarbete, som inkluderar spelfilmer såväl som dokumentärer för bio och tv, har han mottagit många utmärkelser.

Parallellt arbetar Erich också som fotograf, grafiker och skulptör. Hans verk har visats på internationella utställningar och konstmässor. Han är medlem i Grafiska sällskapet och Centrum för fotografi i Sverige och i Die Deutsche Gesellschaft für Photographie i Tyskland. Erich är representerad på olika europeiska och amerikanska museer, konstgallerier och i offentliga och regionala institutioner och har utfört uppdrag för offentliga utsmyckningar i Stockholm och Skåne. 2019 utkom boken Sehnsucht Meer/ La nostalgia del mare, i både tysk och italiensk översättning, med Erichs foton om längtan efter lyckan vid Adriatiska havet. 2023 utkom fotoboken to be a man på förlaget DCV, Berlin, på tyska och engelska, med Erichs foton om männens roll i dagens samhälle.

to be a man är en utställning och en fotobok. Fotografierna är observationer av män från olika kulturer och samhällsskikt, en presentation av möjliga fasetter av vad det kan innebära att vara man och människa i dag. Men det är också en uppmaning till interaktivitet och diskussion kring klichéer om maskulinitet, könsroller och könsstereotyper. De svartvita bilderna, med sina gråzoner och nyanser mellan det svarta och det vita, bjuder in till reflektion om mannens roll och i vilka förklädnader det en gång var möjligt att förverkliga sin manlighet. Ett visuellt meta-narrativ lockar oss in i en fälla från vilken vi bara kan fly framåt: genom självreflektion och genom att ifrågasätta våra egna fördomar och normer.

(Centrum) är serie utställningar som visas på Galleri Format, Projektrum Hjärne, Kristianstads konsthall och Tjörnedala konsthall under perioden 19 april – 9 juni. Åtta fotografer medverkar – Linnéa Cramer, Erich Hörtnagl, Axel Lundgren, Alice Millet, Anna Nordquist Andersson, Jens Nordström, Johanna Schartau och Henrik Wejfeldt. Deras arbeten kretsar kring frågor om representation, normer, jämställdhet, identitet, utanförskap, plats, tillhörighet, historia och framtid. Projektet genomförs av Centrum för fotografi med stöd av Region Skåne.

Läs mer om (Centrum) och de andra utställningarna i projektet här.

Programpunkter