Portfolio: Erik Danielsson

EPA-LOVERS

Beskrivning

Mellan åren 2021 och 2023 fotograferade jag motorburna ungdomar på det småländska höglandet. Jag skildrar de visuella ingredienserna hos EPA-kulturen: kläderna, fordonen, miljöerna, interiörerna, människorna och deras berättelser.

Ungdomarna lever intensivt i den här världen ett par–tre år, sedan byter de till ett annat liv. Det är en omvälvande period där de frigör sig från hem och föräldrar, träffar nya vänner och börjar ta ett större ansvar. A-traktorn blir för många ett andra hem.

EPA-LOVERS består av porträtt, interiörbilder, situationsbilder och landskapsbilder samt video- och textverket ”Skogsvägar”. Här har jag samarbetat med författaren och estradpoeten Louise Halvardsson (f. 1982 i Nässjö). Hon har tagit del av bildmaterialet och de intervjuer som jag har genomfört under projektets gång, och utifrån detta skrivit en samling dikter med EPA-ungdomarna som avsändare.

Louise Halvardssons poesi knyter ihop projektet och ger bilderna ett känslomässigt sammanhang.
Det känns viktigt att ungdomarna får en tydlig röst i utställningen.

Projektet mottog Region Jönköpings arbetsstipendium inom kultur 2022. Visas på Vetlanda Museum 18 november 2023 – 3 mars 2024.