Fotografi: Hans Jonsson

18:00 - 19:00

Föranmälan till: biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

12 september

Landskrona bibliotek

Hans Jonsson har arbetat som fotograf sedan början på 1980-talet. Han började sin karriär på Sydsvenskan i Malmö där han jobbade fram till 1994 för att därefter bli freelance, främst med magasin- och reklamuppdrag. Hans har tidigare gett ut böckerna “Sista dansen med Monica” (2005), “Hövding med rätt att klippa band” (2012), “Barbie älskar Sverige” (2016), samt “Samer-ingen isolerad ö” (2021).

I “Samer – ingen isolerad ö” porträtterar Hans Jonsson samer i deras viktiga miljöer och sammanhang. Här möter vi några av de människor som verkar i fjällvärlden och i renskötseln, den vardag som är en naturlig och självklar del av samernas liv sedan urminnes tid. Boken innehåller även samernas egna berättelser och en essä som sätter bilderna i ett historiskt perspektiv. Texterna är översatta till nordsamiska och engelska. Hans har använt sig av våtplåtsfotografi, en fotografisk process från mitten av 1800 talet. Man fotograferar på glas- eller aluminiumplåtar i stället för film och eftersom processen är våt måste man alltid ha sitt ”mörkrum” med sig.

10 oktober, 18.00: Jonas Dahlström – “07:27:47”.
16 november, 18.00: Anette Nilsson – “Nära min far”.

Föranmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

Arr: Landskrona bibliotek och Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund. Centrum för Fotografi och Landskrona Foto. Med stöd av Region Skåne.

Programpunkter