14:00 - 15:00

29 oktober

Galleri 3, Kulturhuset i Stockholm

Fotoboksfestivalen äger för första gången rum på Kulturhuset Stadsteatern samtidigt som utställningen The Lives of Women av Mary Ellen Mark pågår. Mary Ellen Mark har gett ut ett stort antal böcker med sina fotografier. I fotoboken är bildens yta direkt tillgänglig och fotografiets närvaro blir förkroppsligat till ett komplext och sammanhängande verk med tyngd, materialitet och påtaglighet. Varje bok är en plats för associationer och berättelser, med kulturella betydelser och poetiska utrymmen. Hur kan fotoboken användas i det fotografiska arbetet? Är det skillnad på metoder från förr och nu?

Hannah Modigh är fotograf och konstnär och slog igenom med serien Hillbilly heroin, honey (Journal 2010) för vilken hon erhöll Svenska Fotobokspriset. För sina fyra efterföljande utställningar och böcker har hon prisats med bland annat TT:s stora Fotopris och Lars Tunbjörk-priset. Hannah Modigh är representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm.

Johan Ehrenberg är formgivare, publicist, debattör, föreläsare, företagare och författare.Han är grundare och ägare av ETC bolagen som bland annat ger ut dagstidningen Dagens ETC och magasinet ETC som startade 1976. ETC förlag gav i början av 1980 talet ut flera klassiska fotoböcker och har fortsatt, på senare år genom det ETC ägda förlaget Leopard. Johan Ehrenberg utkommer med nästa egna bildbok Räddningen 2023.

Simon Mlangeni-Berg är fotograf, fotoboksförfattare och pedagog. Han var med och grundade Blackbook Publications som ger ut fotografiska artists books av skandinaviska fotografer. Utöver sitt arbete som fotograf är han ansvarig för fotoutbildningarna vid Fotoskolan i Gamleby. 

Biljett till samtalet ingår i entrébiljetten (100 kr) till utställningen Mary Ellen Mark: The Lives of Women 29 oktober.

Medlemmar i Centrum för fotografi får rabatt på inträdet till utställningen. Biljetter måste bokas för att rabatten ska kunna användas. Klicka vidare här för att säkra din biljett.

Programmet är ett samarbete mellan CFF, Centrum För Fotografi, Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund och Kulturhuset Stadsteatern.

Läs mer om fotoboksfestivalen här.

Läs mer om utställningen Mary Ellen Mark: The Lives of Women.

Fotocredit vänster till höger: Håkan Elofsson, Aija Svensson, Margareta Bloom Sandebäck.

Programpunkter