Bilden är från Strindbergsmuseet. Fotograf okänd.

18:00 - 19:00

Tisdag 3 oktober

Hallwylska museet.
Hamngatan 4,
Stockholm

Välkommen till en föreläsning om den ockulta fotografin. Genom en djupdykning i Strindbergs eget fotograferande och andra fotografers försök att avbilda det övernaturliga ges en inblick i förra sekelskiftets intresse för det ockulta fotografiet. Föreläsningen presenteras av Centrum för fotografi och Stockholms läns museum. 

Per Faxneld berättar om förra sekelskiftets försök att fotografera det övernaturliga – allt från spöken till älvor. Hur hängde detta samman med äldre esoteriska idéer såväl som de nya teknologiska landvinningar som skakade om människors världsbild? Vi får möta spritister, skeptiker och självaste Arthur Conan Doyle i denna exkursion in i fotografiets dunklaste domäner. Per Faxneld är docent i religionshistoria och specialist på esoterism. Han är författare till flera böcker, däribland “Det ockulta sekelskiftet” (Volante, 2020).

Erik Höök berättar om August Strindbergs psykologiska porträtt. Strindberg sökte ständigt nya konstnärliga uttrycksformer. Därför var det naturligt för Strindberg att även pröva den unga fotokonsten. Hans fotografiska register omfattar naturalistisk observation och självbiografisk dokumentation, naturvetenskapliga studier, reflexioner över optikens lagar. 
Tidvis var han rent experimentell. Som fotograf menade han att kameran också kunde fånga det osynliga och det ockulta. Erik Höök är chef för Strindbergsmuseet

OBS


Föreläsningen är fullbokad men Det kommer även finnas 20 drop-in platser. Föreläsningen kommer också att livesändas på Instagram.

Då intresset varit stort för föreläsningen Det ockulta fotografiet som görs tillsammans med Stockholms läns museum har vi nu flyttat föreläsningen till Hallwylska museet.

Plats: Hallwylska museet, Hamngatan 4

Tid: Tisdag 3 oktober kl 18- 19
Insläppt från 17:45


Facebook evenemang:
https://fb.me/e/XSIW2gwM

Föreläsningen kommer också att livesändas på Centrum för fotografis Instagram. Gå in på Centrum för fotografis Instagram-profil och klockan 18:00 startar sändningen. Klicka på logotypen för att följa sändningen. Den visas i Instagram Stories.

Programpunkter