Fotografi: Yana Kononova

12:00 - 13:00

1 november

12.00-13.00

Göteborgs Stadsbibliotek

Välkommen till ett samtal om hur krig och konflikt framställs och förmedlas i media. Samtalet är mellan fotograferna Paul Hansen och Yana Kononova. Yana Kononova, baserad i Kiev, är en av fotograferna i utställningen Under Attack av Ukrainian Warchive som visas på rådhuset i Ulricehamn mellan 28 oktober – 19 november.  

Ukrainian Warchive uppstod som ett svar på de utmaningar som det ukrainska samhället ställs inför sedan den fullskaliga ryska militära invasionen 2022. Projektet samlar in och bevarar digitala bevis på kriget i form av dokumentärfotografering, åtföljd av kontextualiserande videoberättelser. Dess primära mål är att skydda det fotografiska arvet och att dokumentera kriget på en digital plattform. 

Samtalet anordnas i samband med utställningen Under Attack med Ukranian Warchive som visas på Ulricehamns Rådhus mellan 28 oktober – 19 november och är en del av GIBCA Extended. 

Samtalet är ett samarbete mellan Hasselbladstiftelsen, Ukrainian Warchive och Centrum för fotografi, med stöd av Ulricehamns Sparbank / Sparbanksfonden Ulrica.

Medverkande

Paul Hansen är fotograf och arbetar för Dagens Nyheter. Hansen är känd för sina bilder från olika konfliktområden och har fått flera utmärkelser. Han har bland annat utsetts till Årets fotograf vid nio tillfällen, varit nominerad till Stora Journalistpriset och är den enda svensken som har vunnit World Press Photos första pris.

Yana Kononova är konstnär med akademisk bakgrund inom samhällsvetenskap och har en doktorsexamen i sociologi. Hon föddes på ön Pirallahi i Kaspiska havet, Azerbajdzjan. Under det första Nagorno-Karabach-kriget emigrerade hennes familj till Ukraina.  År 2019 vann Kononova the Bird in Flight Prize in emerging Photography, och 2022 tilldelades hon Hariban priset. Hennes verk har visats i Ukraina och utomlands.

Emine Ziyatdinova är utställningens curator och medgrundare av Ukrainian Warchive. 

Programpunkter