Fotograf: Inuuteq Storch

16:00 - 18:00

Fredag 1 September

HDK-Valand, Glashuset (innergården), Vasagatan 50, Göteborg

Inuuteq Storch bor och arbetar i Sisimiut, Grönland och är känd för sina fotografier av vardagen hos unga grönländare och för sitt sätt att kombinera sina fotografier med arkivmaterial. 2024 blir Storch den första konstnären från Grönland att representera Danmark på Venedigbiennalen – och samtidigt den första fotografen som har en soloutställning i den danska paviljongen.

I den här presentationen kommer Storch att prata om fotoböcker, arkiv och hur han jobbar med att visualisera grönländska identiteter och berättelser. Presentationen leds av Louise Wolthers, forskningschef och curator vid Hasselbladstiftelsen. Wolthers kommer också att vara curator för Inuuteqs utställning på Venedigbiennalen 2024.

Efter samtalet är du varmt välkommen att stanna kvar på mingel där det bjuds på förfriskningar och tilltugg.

Fri entré. Presentationen kommer att hållas på engelska.

INUUTEQ STORCH (f. 1989) är utbildad på International Center of Photography i New York och Fatamorgana School of Photography i Köpenhamn. Han har bland annat ställt ut på Grönland, Danmark, USA, Norge, Sverige, Finland, Island, Kanada och Colombia. Fotoboken är hans föredragna medium och han har gett ut fotoböckerna Porcelain Souls (2018, Konnotation), Flesh (2019, Disko Bay), John Møller – Mirrored, Portraits of Good Hope (2021, Roulette Russe) och Keepers of the Ocean (2022, Disko Bay).

Den danska konstkommittén, som utsåg Inuuteq Storch som landets representant till Venedigbiennalen, menar att: Inuuteq Storch är en unik ung konstnär vars sofistikerade och flerskiktiga fotografier undersöker komplexa samband mellan det förflutna och nutid, mellan personlig och nationell identitet och mellan hans egna och andras bilder och åsikter. Hans förmåga att levandegöra historiskt material är både poetiskt gripande och konceptuellt starkt.

Evenemanget är ett samarbete mellan Centrum för fotografi, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs Bildverkstad, Fotoförfattarna inom SFF – Svenska Fotografers Förbund och HDK-Valand.

För mer information, se konstnärens hemsida: https://www.inuuteqstorch.com/

Facebook evenemang:
https://fb.me/e/ENv9dvMj

Programpunkter