17:00 - 18:30

Glashuset på HDK-Valands innegård
Vasagatan 50, Ingång via Chalmersgatan

Fri entré
Ingen anmälan krävs

Bilder: Adéle Askelöf; Erik Gustafsson, foto: Luna Lopez; Lisa Grip, foto: Erik Viklund; Kerstin Hamilton, foto: Cecilia Sandblom, Hasselbladstiftelsen.

Utbildningar inom fotografi i Sverige har funnits på många olika arenor och utvecklats genom åren från ett informellt lärlingskap till att idag också kunna vara forskningsförberedande. Än idag finns det många olika vägar att gå för den som vill arbeta med fotografi. Vilken syn på lärande finns idag och hur har relationen mellan lärare och student förändrats? Hur har utbildningarna påverkat konstnärerna som har tagit sig ut i yrkeslivet, och hur formar det konsten som de skapar? Skapar skolorna en identitet som fotograf och vad innebär det för den personliga utvecklingen att gå en utbildning? Vi ställer också frågan om skolornas framtid, hur kommer skolorna svara till nya krav som ställs på framtidens fotografer? 

Som en del av Centrum för fotografis 25 årsjubileum, har en panel bjudits in för att ta tempen på dagens studiemiljö och ställer frågan om hur utbildningarna har utvecklats och vilka utmaningar de står inför idag. 

Kvällen börjar med en presentation av Adéle Askelöf, doktorand vid Stockholms universitet. I sin avhandling undersöker hon utvecklingen av fotografisk utbildning i Sverige mellan 1960-2000 och ger oss ett historiskt perspektiv på ämnet. Därefter följer en diskussion med Lisa Grip, lärare i kursen Konstnärlig Fotografi vid Kulturama i Stockholm, Erik Gustafsson, konstnär och tidigare student vid HDK-Valand och Kerstin Hamilton, konstnärlig forskare och lärare vid HDK-Valand. Moderator för samtalet är Kristyna Müller, verksamhetschef på Centrum för fotografi.

Deltagare

Adéle Askelöf är doktorand i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet. Hennes forskningsintressen rör framförallt frågor om det fotografiska mediets diskursiva konstruktion och historiografiska problem. I sin avhandling undersöker hon utvecklingen av fotografisk utbildning i Sverige mellan 1960-2000. Projektet synliggör hur fotoutbildning fungerat som social reproduktion och varit centrala aktörer i legitimeringsprocesser kopplade till föreställningar kring fotografi och fotografrollen. Hon har även varit verksam som fotograf med både en kommersiell och konstnärlig inriktning.

Lisa Grip (f.1988) är konstnär och fotograf.  Hon är utbildad på kandidatprogrammet i Konstnärligt Fotografi på Akademin Valand i Göteborg och Konstfack i Stockholm där hon tog sin masterexamen i Konst 2019. Vid sidan av sitt konstnärliga arbete har Lisa sedan 2019 arbetat som lärare på Kulturamas vuxenutbildningar i Konstnärligt Fotografi och nu dessutom på Art Lab Gnesta där hon arbetar som curator samt driver konstnärliga experiment med barn och unga.

Erik Gustafsson (f.1987) är konstnär och bor i Göteborg. Han är utbildad vid HDK-Valand och har under de senaste åren visat sitt arbete i utställningar i Sverige och internationellt, samt publicerat fyra artist’s books.

Kerstin Hamilton är konstnär, forskare, curator och lärare. Sedan 2024 arbetar hon med ett postdoc-projekt inom foto och naturvetenskap vid Hasselbladsstiftelsen och Göteborgs universitet. Hon har en doktorsexamen i konstnärlig praktik och är lärare i fotografi vid enheten för film, fotografi och litterär komposition, HDK-Valand, Göteborgs universitet.

Moderator: Kristyna Müller, verksamhetschef, Centrum för fotografi.

Samtalet presenteras i samarbete mellan Centrum för fotografi och HDK-Valand – Högskolan för konst och design.

Programpunkter