Process - Fotografisk projektutveckling, våren 2019
Kursledare: Susanne Fessé, konsthistoriker, curator.
Utbildningen genomförs under 6 tillfällen våren 2019 i samverkan med CFF – Centrum för fotografi och SFF – Svenska Fotografers Förbund.
Målsättning med kursen är att ge inspiration, utveckling och insikt om den kreativa processen i ett fotografiskt projekt. I kursen ingår kritik i grupp med gästande konstnär, teoretiker eller curator samt textarbeten och läsning av konstteoretiska texter med efterföljande analys/diskussion. Arbetet sker i regelbundna träffar i grupp om max 10 personer under våren 2019.
För att delta kursen vill vi att du har en idé om ditt fotografiska projekt. Efter avslutad kurs kommer deltagarna att kunna presentera sitt arbete i bild, text och tal. Den projekttext och det artist statment vi arbetar med skall kunna fungera som underlag för kommande ansökningar till utställningar, stipendier, portfoliovisningar och utbildningar.
Vi träffas vid 6 tillfällen, 4 timmar per träff under våren 2019, i huvudsak på måndagsförmiddagar, i CFF:s lokaler på Tjärhovsgatan 44 i Stockholm.
Utbildningsansvarig: Susanne Fessé, konsthistoriker, curator.
Antal deltagare: max 10 deltagare/termin
Datum för kurstillfällen: förmiddagar 4/2, 11/2, 4/3, 25/3, 8/4 samt 6/5
Anmälan: 12 december till 24 januari till susannecentrumforfotografi [dot] se först till kvarn gäller. (uppge firmanamn och faktureringsadress vid anmälan)
Betalning: Faktura skickas vid antagning som meddelas senast 20 januari. Anmälan är bindande.
Avgift: 4 900 kr ex. moms för medlemmar i CFF och SFF. I kursavgiften ingår en av böckerna vi använder oss av under kursens gång.
Litteraturlista:
Obligatorisk
How to Write About Contemporary Art, Gilda Williams. (ingår i kursavgiften)
Valbar fördjupning
Seven Days in the Art World, Sarah Thornton.
Kosten och konstbegreppet - Skriftserien Kairos Nr 1
The Photography Reader, Liz Wells
Mellan verkligheter: fotografi i Sverige 1970-2000, Niclas Östlind
Photography: A Cultural History, 4th Edition.
Kursen hålls i Centrum för fotografis lokaler på Tjärhovsgatan 44 i Stockholm.
Citat från deltagare:
”När jag började kursen våren 2018 var det med ett helt nytt projekt så jag hade massor av idéer, tankar och frågor. Genom Susanne Fessés, Linda Bergmans, Julia Peirones och mina kurskamraters kritik och feedback blev projektet och min egen frågeställning snart tydligare. Efter kursen har jag fortsatt att jobba med projektet, visat det för och diskuterat med många andra och kommer att ställa ut det på två olika platser under 2019. Det var också härligt att som frilans få ingå i ett bildsammanhang, i en bildgrupp.” Maria Rosenlöf, fotograf
”Framför allt fick jag ett sammanhang där jag kunde arbeta vidare med mitt redan påbörjade projekt. Förutom inspiration, stöd och nya idéer fick jag också konkret hjälp att konceptualisera mitt projekt på ett sätt som jag inte hade klarat själv.” Lasse Lychnell, doktor i företagsekonomi, fotograf
”Efter kursen sökte jag, med hjälp av det jag lärt mig, stipendier från konstnärsnämnden som stöd för mitt projekt Kyltorn.Jag fick de jag sökte, ett resestipendium samt tvåårigt arbetsstipendium.Dessutom har 6 av oss som var kurskamrater bildat en grupp, Process kalla vi oss, och hade ett gemensamt framträdande under Spegla-festivalen i Norrköping i oktober där vi presenterade projekten vi jobbar med. Vi kommer även framledes att samarbeta vilket känns som ett stöd för oss. Det kommer säkert att underlätta att jag gått kursen i mitt fortsatta arbete och möjliggöra att jag får ha utställningar samt att ge ut en bok.” Pelle Wichmann, fotograf
” Kursen Process: Fotografisk projektutveckling vänder sig till alla som kommit en bit med sitt fotografiska projekt, och jag menar alla, kursen vänder sig till både dig som arbetar med konstfotografi och dokumentärfotografi och allt däremellan. Det är oerhört berikande. Kursen fick mig att tänka utanför ramarna. Det är lätt hänt att fastna i de invanda spåren, men eftersom deltagarna har så olika projekt har alla olika infallsvinklar och detsamma gäller läraren och gästläraren. Det får en att tänka på nya sätt. Det betyder mycket för projektet men jag har nytta av kursen i vardagen också eftersom jag ofta behöver använda min kreativitet på jobbet.” Lotta Ljungberg, fotograf
Om Susanne Fessé
Susanne Fessé (1977) är oberoende curator, konsthistoriker och skribent. Hon är tillsammans med Linda Bergman grundare av VERK tidskrift, som 2018 tilldelades Publishingpriset. Susanne är en del av CFF – Centrum för fotografis utställningsgrupp. Susanne har bland annat anlitats av Moderna Museet, ArkDes, Stadsmuseet, Västerbottens museum, Murberget, Uppsala konstmuseum, Bulletinen, Fotografiskt tidskrift, och Cora. Förutom utställningar i gallerirum och museum, har hon arbetat med ett antal platsspecifika utställningar i det offentliga rummet.