Hoppa till huvudinnehåll
Centrum för fotografi
  • Hem
  • Våra medlemmar/Portfolio
  • Om oss
  • Bli medlem
  • Skapande skola
Logga in >

Sökformulär

  • en
  • fr
  • de

Användarinloggning

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord

Du är här

Hem
Kalendarium
onsdag 23 maj 2018 - onsdag 27 juni 2018

Guld - kort spelfilm av Abbe Hassan nu på Fotografiska

Nu visar Fotografiska den prisbelönade kortfilmen Guld, om en liten flicka som mitt i krigets Syrien hittar ett guldhalsband. Något som sätter igång en kedja av händelser som får oanade konsekvenser. Manusförfattare och regissör är Abbe Hassan och filmen bygger på egna upplevelser. 

”Krig tar fram det värsta och det bästa hos människor. Krig gör inte människor storsinta, men de tar fram storsintheten hos de goda människorna”.Dessa två meningar kan sägas sammanfatta de självupplevda erfarenheter som ligger till grund för berättelsen om Amal i kortfilmen Guld, skriven och regisserad av Abbe Hassan. Amal bor i ett bombskydd tillsammans med sina systrar i krigets Syrien. Mat och vatten är sällsynt. En dag när Amal är ute och leker hittar hon en bit guld. Plötsligt hävdar andra människor att guldet tillhör dem.

Denna cirka 15 minuter långa spelfilm visas nu på Fotografiska 23 maj- 27 juni 2018. Manus och regi av Abbe Hassan, känd som producent för filmen "Måste gitta". Guld belönades med pris för bästa kortfilm på den prestigefyllda festivalen Toronto International Film Festival, kids. Juryns motivering löd:

”Regissören Abbe Hassan har skapat en förkrossande bild av barndomens motståndskraft och bräcklighet med sin film GULD. Hassan visar oss en värld där både liv och moral balanserar på en knivsegg, och därigenom spelar han på publikens empati på ett mästerligt sätt. Mitt i en mycket tragisk händelse såg vi i denna hjärtslitande film liv och kärlek, samt den styrka som finns i starka relationer." 

– Berättelsen är inspirerad av något som hände mig under kriget i Beirut. Jag hittade en guldkedja och blev otroligt glad, nu skulle jag kunna hjälpa min mor. Men istället blev jag anklagad för att vara en tjuv, och en kvinna hävdade att guldkedjan var hennes. Min mor gav efter och gav den till henne. Den situationen förändrade mitt liv, ingenting var längre säkert. Alla människor var plötsligt ett hot. Jag blev arg och ledsen. Hur kunde kvinnan som vi kände så väl ljuga på det sättet? Varför stod inte mamma på sig inför henne? Mamma var alltid snäll och trevlig mot andra människor. Varför? berättar Abbe Hassan, Gulds manusförfattare och regissör.

Hassan beskriver hur han och hans familj under kriget tillbringade mycket tid i olika bombskydd, och det ibland kändes som ett levande helvete. Men på något sätt förlorade de aldrig hoppet.

– Eller så lät vår mor aldrig oss barn tro att det inte fanns något hopp. Idag säger hon till oss att det som höll henne vid liv var att se oss leka och le, och idag vet jag att hennes hoppfullhet och vänlighet mot andra var det som höll oss vid liv.

I rollerna som Amal och hennes systrar ser vi Narin, Cedra och Sherin, tre systrar som flyttade till Sverige från Aleppo, Syrien år 2014. Sedan dess har de blivit stora youtubers över hela världen med hundratusentals följare. ”Guld” är deras filmdebut. De kommer också att spela huvudrollerna i Hassans kommande långfilm.

Fakta regissör och manusförfattare Abbe Hassan: Född i Beirut, Libanon men flyttade till Älvsbyn i norra Sverige vid sju års ålder. Hassan har regisserat och skrivit flera kortfilmer. År 2016 producerade han den kritikerrosade filmen ”Måste gitt”. Han arbetar nu på sin första långfilm som regissör. 

Guld - kort spelfilm av Abbe Hassan visas på Fotografiska 23 maj-27 juni. Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22.

Andra fotohändelser

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Facebook   Följ oss på Instagram   Anpassat för rullstol

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Vill du bli medlem i Centrum för fotografi?

Som medlem i CFF ingår du i ett relevant och angeläget sammanhang för fotografin där en diskussion om fotografi förs och fördjupas. Att vara medlem innebär:

  • Att stödja och vidga en fotografisk scen vars huvudsyfte är att undersöka och utveckla begreppet fotografi ur ett gestaltande och konstnärligt perspektiv.

  • Att få tillgång till de resurser föreningen erbjuder i form av kurser, fotokritikträffar, föredrag, artist talks, seminarier, medlemsutställningar och personlig vägledning.

  • Att få tillgång till ett nätverk av kontakter inom fotografi på så väl nationell som internationellt nivå vad gäller gallerier, museer, förlag, festivaler, mässor, utbildning och forskning, fotografer och konstnärer

Videoklipp och ljudinspelningar

Inspelade program och seminarier

Plattform Fotografi

Pressmaterial

  • Pressmaterial
Sök

Sökformulär

Centrum för fotografi är en intresseorganisation för fotografi och fotografer. Organisationen stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen, Stockholms stad. CFF ingår också i en rad samarbeten, så väl nationellt som internationellt, med gallerier, organisationer och institut samt andra aktörer på det fotografiska området.