Hoppa till huvudinnehåll
Centrum för fotografi
  • Hem
  • Våra medlemmar/Portfolio
  • Om oss
  • Bli medlem
  • Skapande skola
Logga in >

Sökformulär

  • en
  • fr
  • de

Användarinloggning

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord

Du är här

Hem

CFF-Programpunkter

  • Pågående
  • Andra fotohändelser
  • CFF-Programpunkter
  • CFF-Utställningar
torsdag 17 december 2020

Feedback på Zoom med Susanne Fessé

Under en feedback deltar 5 medlemsfotografer i ett intimt samtal om varandras bilder. Samtalet leds av en inbjuden gäst, denna gång har vi bjudit in Susanne Fessé.

När: torsdag 17 december, Grupp 1 kl: 10.00 – 12.00 (FULLBOKAD) . Grupp 2, kl. 15.30-17.30.

Var: Zoom
Anmälan till: infoatcentrumforfotografi [dot] se, märk med "Anmälan Feedback Susanne Fessé”
Feedback är kostnadsfritt och riktar sig endast till CFF medlemmar.

Susanne Fessé är verksam som konsthistoriker, kurator och skribent. Hon är chefredaktör för tidskriften Utställningskritik vilken fokuserar på kritik av utställningsmediet vid Sveriges museer. Susanne är medgrundare av VERK tidskrift. Som kurator är hon del i CFF – Centrum för fotografis utställningsgrupp. Förutom att arbeta med utställningar på museer och i gallerirum har Susanne kuraterat ett antal platsspecifika utställningar i det offentliga rummet med stöd av Stockholm stad. Susanne är medlem i AICA.

Till feedbacken förbereder du med ett arbete du vill ha feedback på. I vilket stadium detta arbete befinner sig bestämmer du själv, men mest produktiv blir feedbacken om du kommit en bit i arbetet. Tanken är att alla ska få dels ge kritik, dels få kritik. Då denna feedback är på zoom behöver du ladda ner det programmet samt kunna dela din skärm och visa dina bilder på så sätt. Varje medlemsfotograf har 20 minuter vardera till sitt förfogande för så väl presentation av egna bilder som feedback från gruppen.

  • Läs mer om Feedback på Zoom med Susanne Fessé
CFF-Programpunkter
tisdag 15 december 2020

Samtal x 3 bildskapare om skoluppdrag

Är du nyfiken på hur du som bild- och formskapare kan jobba pedagogiskt utifrån ditt konstnärsskap, och hur du kan ta uppdrag i skolan för att jobba kreativt och konstnärligt för att barn och unga ska få möjlighet att utveckla sitt eget skapande?

Tisdagen den 15 december arrangerar Centrum för fotografi tillsammans med Illustratörcentrum tre samtal med serietecknare och illustratör Lisa Medin, fotograf Jerker Andersson och Den Pedagogiska Designbyrån för att ge flera perspektiv för hur dessa uppdrag kan se ut i praktiken. De kommer att dela med sig av sina olika erfarenheter av att jobba med barn och unga i sitt eget skapande under 15 min presentation var, och sen samtala kring hur bland annat digitala arbetssätt kan hjälpa till att ställa om i pandemitider.  

Om de inbjudna föreläsarna
Lisa Medin är serietecknare och illustratör, utbildad på Serie- och bildberättarprogrammet (Serietecknarskolan) vid Högskolan i Gävle, Serieskolan i Malmö samt Högskolan för Design & Konsthantverk (HDK) via Göteborgs Universitet. Med över 10 års erfarenhet av kurser, föreläsningar och workshops, huvudsakligen med fokus på serieteckning och manga (japanska serier) för mellan- och högstadieåldrarna, men även för gymnasieåldern och uppåt. Läs mer via Konstdepartementet.se

Jerker Andersson har arbetat sedan 2006 i ett flertal projekt som föreläsare och handledare i fotografi. 2017 studerade han på Akademin Valand i Göteborg – Kameran som verktyg för lärande. Senaste åren har han haft uppdrag som utbildare och fotohandledare för unga och vuxna på grundskolor, folkhögskolor, bibliotek och andra institutioner. Samarbetar med Kultur i Väst – Kulturkatalogen, Göteborgs Stad – Kulturterminen, Skapande skola, Kultur i Halland, Hallands Konstmuseum och Lars Tunbjörks Stiftelse. Läs mer via Konstdepartementet.se

Den Pedagogiska Designbyrån grundades 2010 och består av Hanna Andersson, Anna-Karin Holtz och Frida Lindberg. De arbetar med lärande inom konst, design och media. Deras uppdragsgivare är framförallt skolor, museer och andra institutioner. Den Pedagogiska Designbyrån är alla utbildade på Konstfacks Bildpedagogikprogram. Läs mer via denpedagogiskadesignbyran.se

Om Skapande skola
Skapande skola är tänkt att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Genom skapande skola ska barn och unga inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sina tankar genom kultur och konst och utveckla sitt eget skapande. Läs mer via Kulturrådets webb här.

Klicka på Läs mer för mer information
 

  • Läs mer om Samtal x 3 bildskapare om skoluppdrag
CFF-Programpunkter
fredag 27 november 2020

Föreläsning med Camilla Topuntoli - From stills to moving images. Ways of seeing and working approaches.

Föreläsningen hålls på engelska / The lecture will be in english.

När: 27 november kl.9.00-11.00

Var: På Zoom. Tryck på "Läs mer" för att komma till länken.  

Föreläsningen arrangeras av Svenska Fotografers Förbund och Centrum för fotografi med stöd av Västra Götalandsregionen och är en del av förstudien för etablering av Centrum för fotografi i Västra Götalandsregionen.

Under föreläsningen kommer Camilla Topuntoli att dela med sig av sina egna erfarenheter och observationer från kollegor som övergår från fotografi till film, och de fallgropar som är vanligast att hamna i. Från grundläggande filmfotografi som kamerainställningar och typer av filmljus till kreativa val av bildutsnitt och komposition.
Förundran över möjligheten att uppleva film på samma sätt som målningar eller foton är anledningen till att Camilla Topuntolis intresse för film har ökat exponentiellt med tiden och drivit henne att utöva en filmkarriär. Ett av hennes senaste samarbeten har varit med fotografduon Cooper & Gorfer och deras senaste projekt “Between these folded walls, Utopia.” Det resulterade i en produktion av en kort dokumentär och en videoinstallation. Med detta projekt som referens kommer Camilla att öppna upp för en diskussion om hur man går från stillbild till rörlig bild, från den kreativa delen till de tekniska aspekterna av den.

Bio
Camilla Topuntoli, (född 1989 i Milano, Italien), arbetar som Filmfotograf, baserad i Göteborg. Som en reflektion av hennes mångfacetterade utbildning, som inkluderar en kandidatexamen i Visual Art och Cinema History från Brera Academy, Milano, en kandidatexamen i Cinematography från DFFB, Berlin och en Master i Film-making Process vid HDK - Valand Högskola för konst och design, Göteborg, omfattar hennes arbete fiktion, dokumentär och videokonst. Camilla har arbetat med filmer som varit både nationellt och internationellt framgångsrika. Hon är en av Berlinale Talents 2020 alumni och valdes till deras eftertraktade kamerastudio program. Camillas debutlångfilm, “Are We Lost Forever” hade premiär och nominerades till Angelo-priset vid Göteborgs filmfestival 2020. “Are We Lost Forever” presenterades på 73:e Marché du Film i Cannes på European 70th Film Market at Berlinale, samt för närvarande i tävling på den 62:e Nordic Filmtage. Camilla arbetar för närvarande med regissören Nicola Camoglio med en långfilm som heter “Domus”, som förra våren fick stöd från Svenska filminstitutet inom Moving Sweden-fonden.
https://www.camillatopuntoli.com

Press "Läs mer" for information in english

  • Läs mer om Föreläsning med Camilla Topuntoli - From stills to moving images. Ways of seeing and working approaches.
CFF-Programpunkter
måndag 16 november 2020

INSTÄLLD. Workshop - Renodla din idé, text och bildurval 16-18 november

Målsättning med den här 2,5 dagars workshopen är att i en mindre grupp på högst 8 personer ge en intensiv start på, eller färdigställande av ett fotografiskt eller filmbaserat projekt. Workshopen kan, genom eget arbete och observation av gruppmedlemmars progress, ge inspiration, utveckling och insikt till den egna processen. I workshopen ingår kritik i grupp med efterföljande analys, diskussion och arbetspass.

Efter avslutad kurs kommer deltagarna att kunna presentera sin idé i bild, text och tal. Den projekttext och det bildurval vi arbetar med skall kunna fungera som underlag för kommande ansökningar för utställningar, stipendier, portfoliovisningar och utbildningar.

Kursansvarig: Susanne Fessé, curator och skribent
 

  • Läs mer om INSTÄLLD. Workshop - Renodla din idé, text och bildurval 16-18 november
CFF-Programpunkter
torsdag 12 november 2020

3 x 20min om galleriverksamhet

Välkommen till ett samtal om galleriverksamhet, samtalet ämnar att ge insyn i hur man på olika sätt kan organisera och driva ett galleri. Vi har bjudit in 3 aktörer med olika perspektiv på vad en sådan verksamhet kan bestå av. Kvällen inleds med 3 föredrag à 20 minuter och avslutas med ett gemensamt samtal och reflektioner om eventet. Föredragshållare är: Mattia Lullini från NEVVEN Gallery, Johan Andre från NEJD, och Katarina Despotovic från Galleri Despot. 

Kvällen arrangeras av Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund och Centrum för fotografi med stöd av Västra Götalandsregionen och är en del av förstudien för etablering av Centrum för fotografi i Västra Götalandsregionen.

 

NEVVEN är ett non-profit hybridgalleri, en förenad galleriverksamhet och offentligt stödd konstorganisation, lokaliserad i Göteborg sedan 2015. Projektet förespråkar ett intersektionellt perspektiv på den nutida europeiska konstscenen och kurerar ett varierat urval av utställningar och sprider evenemang och innehåll i samarbete med flera svenska offentliga institutioner.

Katarina Despotovic är fotograf och kulturvetare och har de senaste åren arbetat med dokumentärfotografi som metod i vetenskaplig forskning. 2015 kom hon ut med boken  ”Den urbana fronten” (Arkitektur 2015) tillsammans med forskaren Catharina Thörn. 2021 öppnar hon galleriet Despot i Göteborg, med visionen att att skapa ett forum för dokumentär bild. 

NEJD är en plattform för människor med olika bakgrund, men med ett delat intresse för nyskapande och experimentella kulturuttryck. Vi drivs av en idé om att skapa en scen kopplad till vår närhet, ett kollektiv i större bemärkelse, där deltagarna intresserar sig för självorganiserad och fristående kultur.

När: Torsdagen 12/11, 19.00-21.00

Var: Mötet kommer att ske digitalt via Zoom. 

För att delta behöver du ladda ner zoom appen på din dator eller smartphone, gör gärna detta i god tid. Några minuter innan avsatt tid kommer du att bli insläppt på mötet via länken nedan. 

Länk: https://zoom.us/j/93776569966?pwd=K1Z1QmorSHNnNjFlVTJoV1hmL2FJQT09

Välkommen

 

  • Läs mer om 3 x 20min om galleriverksamhet
CFF-Programpunkter
torsdag 12 november 2020

Om fotografiska gestaltningar - samtal med curator för offentliga rummet Frida Cornell och fotograf Anneè Olofsson

Fler och fler fotografer börjar arbeta med fotografiska gestaltningar men hur fungerar fotografi i det offentliga rummet, vilka material används för fotografi och hur ser samarbetet med en curator ut? 

Under samtalet visar Frida Cornell och Anneè Olofsson exempel på fotografi som offentlig konst och samtalar utifrån sina respektive erfarenheter av att arbeta med fotografi i det offentliga rummet. 

När: Måndag 12 November 17:30-18:30

Var: Samtalet sänds live i eventet på Facebook. Klicka här för att komma dit

Ingen föranmälan krävs

  • Läs mer om Om fotografiska gestaltningar - samtal med curator för offentliga rummet Frida Cornell och fotograf Anneè Olofsson
CFF-Utställningar CFF-Programpunkter
torsdag 5 november 2020

Välkommen att delta i årets annorlunda upplaga av Salong CFF - Salong CFF Digital!

I och med den rådande situationen kommer Salong CFF i år bli en digital katalog. Vi bjuder in dig som medlem att skicka in ett verk som tidigare aldrig visats på Salong CFF och som är till salu för att publiceras i en digital katalog som kan spridas till inköpare, utställare, vänner och familj.

Katalogen blir en digital version för den annars så välbesökta Salong CFF och ett sätt att matcha våra medlemmars arbete mot uppköpare, konstföreningar och andra intressenter för att stötta och förmedla våra medlemmar under ett pressat år. 

Att medverka i Salong CFF Digital är kostnadsfritt. Centrum för fotografi kommer istället att ta en provision på 25% av försäljningspriset.

För att delta skickar du ett mail till infoatcentrumforfotografi [dot] se med all information vi efterfrågar nedan samt en bild anpassad för nätet på max 2MB. Döp bilden till verkets titel och var mycket noggrann när du fyller i dina uppgifter. Alla uppgifter är obligatoriska och har du inte lämnat in alla uppgifter korrekt och i tid kommer du tyvärr inte att kunna delta i Salong Digital. Vi hoppas på att så många medlemmar som möjligt vill delta och kommer därför inte ha tid att komplettera ansökningar i efterhand, så läs igenom din anmälan en extra gång innan du skickar in.

Deadline: 15 November.

 

  • Läs mer om Välkommen att delta i årets annorlunda upplaga av Salong CFF - Salong CFF Digital!
CFF-Utställningar CFF-Programpunkter
tisdag 3 november 2020

Fördjupande fotobokcirkel med Svante Larsson

Fotoboken är en viktig och starkt växande uttrycksform inom fotografi. I denna fördjupande fotobokcirkel som har tema landskap utifrån tre epoker kommer vi att diskutera två historiska epoker som satt spår på samtida fotografiska praktiker men som också blivit tydliga historiska exempel och skiljer sig från samtida fotografisk praktik. Den tredje gången utgår vi från samtida praktik och exempel. Inför cirkeln kommer kursledaren att ange några fotoböcker som ni ska läsa och reflektera över inför varje tillfälle.

Cirkeln leds av Svante Larsson konstnär och fotograf som under många år undervisat som lektor vid Konstfack. 

 

När: kl: 10:00­–12:00, Tisdagar: 3/11, 10/11, 24/11

Var: SFF kansli, Hornsgatan 103, Stockholm. 

Kostnad: 400kr/person för medlemmar i Centrum för fotografi eller Svenska Fotografers Förbund. Övriga 500kr/person. Kursavgiften faktureras.

Antal deltagare: max 10

Anmälan: Maila ditt namn och dina faktureringsuppgifter till annikaatlegzdins [dot] se,  märk med “Fördjupande Fotobokcirkel Stockholm”. 

Deadline för anmälan: 23 oktober. Anmälan är bindande men om lägsta antal kursdeltagare inte uppnås förbehåller vi oss rätten att ej genomföra cirkeln.

 

Om cirkeln ej kan genomföras på plats pga rådande restriktioner kommer den att ske digitalt.

Cirkeln är ett samarbete mellan Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund och Centrum för fotografi.

  • Läs mer om Fördjupande fotobokcirkel med Svante Larsson
CFF-Programpunkter
torsdag 29 oktober 2020

3 x 20 min om bokpublikation - från idé till färdig bok

Välkommen på ett samtal om bokpublikation med fokus på processen, från ide till färdig bok. 
Kvällen inleds med 3 föredrag à 20 minuter och avslutas med ett gemensamt samtal och reflektioner om eventet. 
Föredragshållare är: Emanuel Cederqvist från Blackbook Publications, Mia Rogersdotter Gran som kommer berätta om sin självpublicerade bok Älven, och Linda Bergman som driver Boris Press och är chefredaktör för VERK tidskrift. 

Blackbook Publications startades i Göteborg år 2009 av en grupp fotografer och konstnärer som ville göra böcker utanför de traditionella förlagens gränser. Vi upplevde att de traditionella förlagen ofta saknade visioner om att nå ut med sina böcker utanför bokmässor och bokhandel. Vår ambition är att experimentera med bokens fysiska och mentala förutsättningar och föreställningar samt använda internet som främsta informations och distributionskanal, en plattform där hela världen finns tillgänglig som mötesplats för egenpublicerade böcker.

Mia Rogersdotter Gran jobbar med olika medier såsom fotografi, video och text - ofta i installations form eller i publikationer. Hennes arbeten startar från en undersökande process som ofta är synlig i resultatet. Hon ställer frågor om kollektiva och invanda sätt för samhället att se och vara i naturen. Hon intresserar sig för hur identitet och bakgrund skapar uppfattningar om den verkligheten jaget befinner sig i. Mia Rogersdotter Gran kommer att berätta om hennes självpublicerade bok Älven. 

Linda Bergman är konstnär, konstvetare och skribent/kritiker. Hon är medgrundare av och chefredaktör för VERK tidskrift och tilldelades 2018 Publishingpriset och 2020 Dynamostipendiet av Bildkonstnärsfonden för sitt arbete med VERK. Hon driver också förlaget Boris Press som ger ut fotolitteratur. Linda Bergman kommer att berätta om arbetsprocesser kring olika typer av publikationer, tryckta och digitala.

När: 29 oktober, kl.19:00 - 21:00.

Vart: Mötet kommer att ske digitalt via Zoom. 

Kvällen arrangeras av Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund och Centrum för fotografi med stöd av Västra Götalandsregionen och är en del av förstudien för etablering av Centrum för fotografi i Västra Götalandsregionen. 

  • Läs mer om 3 x 20 min om bokpublikation - från idé till färdig bok
CFF-Programpunkter
måndag 26 oktober 2020

Distansföreläsningar x 3: Digital marknadsföring, Sociala medier och Prissättning!

I oktober och november välkomnas Centrum för fotografis medlemmar till inte mindre än tre distansföreläsningar. Dessa sker digitalt via Zoom. Kurstillfällena hålls av Transit Kulturinkubator – som ser till att tid, råd och rum finns för konstnärliga verksamheter. 

Föreläsningstillfällen: 

Måndag 26 oktober
Föreläsning – Intro till digital marknadsföring för kreatörer
Föreläsare: Agnes Török, moderator Peter Gahnström, Transit Kulturinkubator

Torsdag 12 november
Workshop – Sociala Medier och kreatörer - algoritmer och tricks för framtida proffs
Workshopledare: Agnes Török, moderator Peter Gahnström, Transit Kulturinkubator

Tisdag 24 november
Webbinarium – Prissättning & offerering
Föreläsare: Peter Gahnström, moderator Sara Lönnroth, Transit Kulturinkubator

Kurstillfällena arrangeras av Illustratörcentrum, Centrum för fotografi och
Konsthantverkscentrum i samarbete med Transit, med stöd av Region Stockholm.

Observera att ingen föranmälan krävs – Zoomlänk med lösen skickas separat till alla medlemmar dagen innan respektive föreläsningstillfälle.

  • Läs mer om Distansföreläsningar x 3: Digital marknadsföring, Sociala medier och Prissättning!
CFF-Programpunkter

Sidor

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • …
  • nästa ›
  • sista »
Subscribe to CFF-Programpunkter

Följ oss

Salong CFF Digital 2020

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Facebook   Följ oss på Instagram   Anpassat för rullstol

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Vill du bli medlem i Centrum för fotografi?

Som medlem i CFF ingår du i ett relevant och angeläget sammanhang för fotografin där en diskussion om fotografi förs och fördjupas. Att vara medlem innebär:

  • Att stödja och vidga en fotografisk scen vars huvudsyfte är att undersöka och utveckla begreppet fotografi ur ett gestaltande och konstnärligt perspektiv.

  • Att få tillgång till de resurser föreningen erbjuder i form av kurser, fotokritikträffar, föredrag, artist talks, seminarier, medlemsutställningar och personlig vägledning.

  • Att få tillgång till ett nätverk av kontakter inom fotografi på så väl nationell som internationellt nivå vad gäller gallerier, museer, förlag, festivaler, mässor, utbildning och forskning, fotografer och konstnärer

Videoklipp och ljudinspelningar

Inspelade program och seminarier

Plattform Fotografi

Pressmaterial

  • Pressmaterial
Sök

Sökformulär

Centrum för fotografi är en intresseorganisation för fotografi och fotografer. Organisationen stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Stockholms stad och Region Stockholm. CFF ingår också i en rad samarbeten, så väl nationellt som internationellt med organisationer och utbildningar bland andra aktörer på det fotografiska området.