Hoppa till huvudinnehåll
Centrum för fotografi
  • Hem
  • Våra medlemmar/Portfolio
  • Om oss
  • Bli medlem
  • Periferi
  • Skapande skola
Logga in >

Sökformulär

  • en
  • fr
  • de

Användarinloggning

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord

Du är här

Hem

CFF-Programpunkter

  • Andra fotohändelser
  • CFF-Programpunkter
  • CFF-Utställningar
lördag 3 september 2022

CFF på Landskrona Fotofestival

Under helgen 2–4 september kommer Centrum för Fotografi att vara närvarande på Landskrona Fotofestival. Under lördagen den 3 september finns vi i en egen lokal på Norra Kyrkogränden 28, bakom Landskrona Museum. Kom och häng med oss!

Lördag 3 september, kl 14 – 16
Portfolioreview med Magnus af Petersens och Mia Bengtsson Plynning. Möjlighet att boka 20 minuter med någon av Magnus eller Mia för att visa sin portfolio. Deltagande är kostnadfritt och gäller även för icke medlemmar i CFF. Mer info kommer inom kort.

Lördag 3 september, kl 16.30
Vikarierande verksamhetschef Pelle Kronestedt samtalar med Centrum för fotografis internationella samordnare Magnus af Petersens och nationell samordnare Mia Bengtsson Plynning om vad som är på gång och vilka planer och visioner det finns för CFF framöver. Öppet för alla.

Söndag 4 september, kl 11.50 – 13.20
Forskning med Fotografi. En presentation av två aktuella konstnärliga forskningsprojekt med fotografiet som bas.
Cecilia Järdemar, Björn Larsson och Carl Johan Erikson presenterar sina forskningsprojekt och samtalar kring hur konstnärlig forskning fungerar.
Samtalet sker i Excercishallen på Landskrona Fotofestival.

Söndag 4 september, kl 14.45 – 15.15
Ett samtal om fotofanzinet Periferi.
Emma Sandström (en av initiativtagarna till CFFs fotofanzine Periferi) samtalar med deltagare från Periferi i Västra Götaland som genomfördes 2021, och nya deltagare för Periferiprojektet i Skåne som kommer att arbetas med under hösten 2022.
Samtalet sker i Excercishallen på Landskrona Fotofestival.

 

Bild ur Cecilia Järdemars forskningsprojekt Ett omformulerat möte.

  • Läs mer om CFF på Landskrona Fotofestival
CFF-Utställningar CFF-Programpunkter
onsdag 24 augusti 2022

Den fotografiska teknikens olika språk - Samtal om fotografi på Kulturhuset

Den fotografiska teknikens olika språk – uttryck och metoder från analogt mörkrum till Instagram

I Tuija Lindströms verk från tidigt 1980-tal och framåt återfinns många av den fotografiska teknikens olika metoder. Gelatinsilverfotografierna från 1980-talet är softade i mörkrummet för att få skimrande högdagrar, medan serien Look at Us leker med 2000-talets estetik i stora, matta, aluminiummonterade färgbilder där självutlösaren till mellanformatskameran inte göms undan. En av Tuija Lindströms senare serier, Nepenthes, är skapad helt utan kamera. Istället har växterna scannats, förstorats och skrivits ut digitalt.

Hur mycket påverkar tekniken berättandet? Välkommen till ett samtal om att välja uttryck och metod i sitt konstnärsskap med Jenny Källman och Per Englund. Moderator: Jenny Morelli.

Onsdag 24 augusti kl. 18:30-19:30.
I utställningen Tuija Lindström Valokuva – det egna språket, Galleri 5 våning 5.
Inträde ingår i entrébiljetten till utställningen.

  • Läs mer om Den fotografiska teknikens olika språk - Samtal om fotografi på Kulturhuset
CFF-Programpunkter
söndag 21 augusti 2022

Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg visar utställning och samtalar med Tommy Tommie om Bildaktivisterna

Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg visar utställningen och samtalar med Tommy Tommie om Bildaktivisterna i Stockholm med fortsättningen i Norrbotten. 

Bildaktivisternas arbete i Stockholm och på andra platser i slutet av 1960- och början av 1970-talet är lika radikalt som det är nyskapande. Inte desto mindre har denna socialistiska fotografi förblivit anmärkningsvärt underhistoriserad. På Centrum för fotografi visas fotografier, bildspel, affischer, trycksaker och filmer från Bildaktivisternas produktion. Utställningen är gjord av Cecilia Grönberg och Jonas (J) Magnusson, som hösten 2022 utkommer med boken Bildaktivisterna (aktioner i bild i svenskt 1960- och 1970-tal) på OEI editör (1020 sidor). 

I galleriet på Centrum för fotografi, Bjurholmsplan 26, Stockholm
Söndag 21 augusti, kl. 13: 00 
Kommer även sändas live på instagram. 

 

  • Läs mer om Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg visar utställning och samtalar med Tommy Tommie om Bildaktivisterna
CFF-Programpunkter
onsdag 17 augusti 2022

Föreläsning "Att skriva ansökan" med Susanne Fessé

Onsdag 17 augusti håller Susanne Fessé en föreläsning på Zoom i hur man skriver en ansökan. Föreläsningen kommer följas upp av en workshop med Susanne där medlemmar kan få feedback på delar av sina ansökningar. Mer information och datum om denna workshop kommer i augusti. 

För att anmäla sig klicka på länken och registrera er för zoom-föreläsningen. 
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMlceytqzgsHNTehFnoX5RpCCX8fd6...

 

Datum: 17 augusti 
Tid: 17-18 
Var: Digitalt via Zoom

 

 

 

 

 

 

  • Läs mer om Föreläsning "Att skriva ansökan" med Susanne Fessé
CFF-Programpunkter
måndag 8 augusti 2022

Studiecirkel - Projektstöd Konstnärsnämnden

Inför hösten anordnar vi en studiecirkel för fotografer som vill ansöka till projektstöd från Konstnärsnämnden.
Under fyra träffar på zoom går vi igenom varandras texter, portfolio och budget för att få stöd i ansökningsprocessen. Första träffen är måndagen den 8 augusti kl 16.
 

  • Läs mer om Studiecirkel - Projektstöd Konstnärsnämnden
CFF-Programpunkter
tisdag 21 juni 2022

Open Call – Konstdepartementet

Konstdepartementet är en nationell produktionsplattform för konstprojekt i skolan. Vi vill utveckla skolan som konstrum och ge elever i hela Sverige viktiga konstupplevelser och samtidigt skapa spännande uppdrag för bild- och formkonstnärer. Vi söker nu dig, bild- och formkonstnär från region Skåne som vill översätta din konstnärliga praktik i ett skoluppdrag. När projektet är klart läggs det upp och blir bokningsbart på konstdepartementet.se.

Konstdepartementet marknadsför och förmedlar sedan uppdragen till region Skånes alla skolor och konstkonsulenter. Genomförd utbildning och publicerat projekt arvoderas med 2 500 sek (f-skatt, ex moms). Du behöver inte vara medlem i någon av våra centrumbildningar för att söka open call, men för att förmedlas genom Konstdepartementet krävs att du tecknar medlemskap.

Så här ansöker du

- Skicka kort beskrivning av ditt konstnärskap (max 2000 tecken)

- Berätta kort vad du är intresserad av att undersöka tillsammans med barn och unga (max 1000 tecken)

- Länka till tidigare arbeten, alternativt bifoga pdf (max 10 mb)

   Ansökan skickas senast den 7 augusti till opencallatkonstdepartementet [dot] se

  • Läs mer om Open Call – Konstdepartementet
CFF-Programpunkter
onsdag 15 juni 2022

Tuija Lindström och villkoren för kvinnliga fotografer

Samtal i utställningen Tuija Lindström - Valokuva, det egna språket på Kulturhuset i Stockholm. Fotograferna Stina Brockman och Emilia Bergmark Jimenez samtalar med 
moderator Mia Bengtsson Plynning om hur villkoren för kvinnliga fotografer och konstnärer sett ut och förändrats. 

Tuija Lindström banade väg för den subjektiva, personliga fotografin både genom sitt eget konstnärsskap och sin tid som professor på Fotohögskolan. Många av hennes verk skapades i
den nära omgivning där familjen och vännerna fanns, till skillnad från många manliga fotografer från samma tid som dokumenterade krig och resor runt världen.

Onsdag 15 juni kl 17.30 – 18.30
Kulturhuset, plan 5
Inträde för samtal ingår i entrébiljetten till utställningen

 

 

  • Läs mer om Tuija Lindström och villkoren för kvinnliga fotografer
CFF-Programpunkter
måndag 13 juni 2022

Workshop - Det personliga fotografiet

Det personliga fotografiet är en workshop där du under åtta dagar tillsammans med Theo Elias och M.H. Frøslev påbörjar ett helt nytt eller utvecklar ett redan existerande fotografiskt projekt.

Under en intensiv vecka går vi tillsammans på djupet med varandras arbeten, och du får konkreta uppgifter och verktyg för att utveckla din egna fotografiska röst. Tillsammans med de andra deltagarna i kursen får du pepp och motivation att utveckla ditt eget bildspråk, hjälp med gestaltning och urval samt vägledning och support under processen.

Du behöver inte vara utbildad fotograf för att delta men du bör kunna de grundläggande tekniska färdigheterna såsom iso, bländare och slutartid (kameran är däremot underordnad).
Utgångspunkten för workshopen är ditt eget arbete och din egen process och hur du kan utvecklas med den. Om det så är ett projekt som du ännu inte börjat, eller ett projekt du kämpat med under flera år, så kommer Theo Elias och Mathias Frøslev under en vecka guida dig genom hela den kreativa processen från förberedelser, fotografering och gestaltning till urval och färdig utställning.

Workshopen avslutas med en gemensam popup-utställning i galleriet på CFF Fredag eftermiddag den 12e augusti.

  • Läs mer om Workshop - Det personliga fotografiet
CFF-Programpunkter
torsdag 9 juni 2022

Open Call - Periferi Skåne!

Vill du få ditt fotografiska projekt publicerat som ett fanzine? Nu väljer vi ut tolv fotografer att producera fanzines tillsammans med under hösten. Projektet är en satsning för att stödja samt visa bredden av fotografi som finns i Skåne. Detta är en fortsättning på Periferi-projektet som initialt genomfördes i Västra Götalandsregionen 2021. Här finns länk till detta: Periferi.

Har du en projektidé som du vill utveckla i sommar och under hösten gestalta i ett fanzine är detta plattformen för dig. Som deltagare i projektet har du även möjlighet att delta i workshops med fokus på bokproduktion. Ett arvode på 2500 kr utgår till vardera fotograf.

Juryn består av Annie Lindberg, tf chef på Skissernas Museum i Lund, Thomas Millroth, konstkritiker med stort intresse för Artist’s Books, Lisa Olausson, grafisk formgivare med fokus på tryckt form och utställningsdesign samt Mia Bengtsson Plynning, nationell samordnare på CFF.

Ansök med ditt fotografiska projekt senast den 9/6.

 

  • Läs mer om Open Call - Periferi Skåne!
CFF-Programpunkter
torsdag 2 juni 2022

Portfoliovisning Skåne

Ta chansen att visa din portfolio och nätverka tillsammans med andra skånska fotografer! 

Torsdagen den 2 juni bjuder Centrum för fotografi och Dunkers kulturhus in till portfoliovisning i Helsingborg. Tre reviewers finns på plats: Martin Schibli som är utställningsproducent på Dunkers kulturhus, Kristina Möster Nilsson som är projektledare för konst på Regionfastigheter och Bea Tigerhielm som är utställningsproducent på Rikstolvan. 

Under portfoliovisningen får du träffa två reviewers och i din ansökan anger du vilka två du helst vill träffa. Varje samtal är 20 minuter långt och du väljer själv vad och hur många bilder du vill visa, samt om du vill ha feedback eller råd kring något särskilt.

  • Läs mer om Portfoliovisning Skåne
CFF-Programpunkter

Sidor

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • …
  • nästa ›
  • sista »
Subscribe to CFF-Programpunkter

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Facebook   Följ oss på Instagram   Anpassat för rullstol

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Vill du bli medlem i Centrum för fotografi?

Som medlem i CFF ingår du i ett relevant och angeläget sammanhang för fotografin där en diskussion om fotografi förs och fördjupas. Att vara medlem innebär:

  • Att stödja och vidga en fotografisk scen vars huvudsyfte är att undersöka och utveckla begreppet fotografi ur ett gestaltande och konstnärligt perspektiv.

  • Att få tillgång till de resurser föreningen erbjuder i form av kurser, fotokritikträffar, föredrag, artist talks, seminarier, medlemsutställningar och personlig vägledning.

  • Att få tillgång till ett nätverk av kontakter inom fotografi på så väl nationell som internationellt nivå vad gäller gallerier, museer, förlag, festivaler, mässor, utbildning och forskning, fotografer och konstnärer

Videoklipp och ljudinspelningar

Inspelade program och seminarier

Plattform Fotografi

Pressmaterial

  • Pressmaterial
Sök

Sökformulär

Centrum för fotografi är en intresseorganisation för fotografi och fotografer. Organisationen stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Stockholms stad och Region Stockholm. CFF ingår också i en rad samarbeten, så väl nationellt som internationellt med organisationer och utbildningar bland andra aktörer på det fotografiska området.